söndag 23 augusti 2009

Satan nästlar sig in i kyrkan


---------------
Förbön för
din ekonomi.
Financial
Prayer
Request

---------------


Världen är sjuk och infekterad av ondska. Man börjar kompromissa med synden. Synden har nått snart sin kulmen in i våra kyrkor genom att godta homosexuella präster i sitt ämbete. (Som lever ut sin homosexualitet)

Att man är homosexuell och inte lever ut är acceptabelt men en präst som lever ihop med samkönad. Är synd.

Vi faller från ordet och hittar på egna tankar och livsstilar som Gud hatar.

Lägg märke till att Gud älskar syndaren men hatar synden. Vi kan inte leva som vi vill och skapa våra egna stadgar och tro att det går oss väl.

Satan börjar nässla sig in i våra kyrkor genom alla möjliga ting. Är det inte New Age så är det homosexuella handlingar som man försöker att få accepterat i våra församlingar.Det är avskyvärt i Guds ögon. Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur en som är troende och läst Guds ord och vet vad Gud säger i ordet vad som gäller, kan acceptera något sådan här överhuvudtaget.

Homosexualitet är synd och inget samvetsfråga. Mitt samvete säger att det är onaturligt, vulgärt och äckligt. Sådant skulle inte ens förekomma i våra kyrkor alltså homosexuella präster som lever i partnerskap och lever ut det och säger till och med till andra människor att det är ok att vara homosexuell och leva så.

Den Helige Ande kan inte vara där det finns synd.

Rom brevet 1 säger det klart och tydligt att det är onaturligt beteende och det välsignas inte av Gud och kommer aldrig att göra det.

Leva som homosexuell är inte ett rent liv och kom inte att påstå att jag dömer. Jag dömer inte men det är Guds ord gör det.

Den som accepterar synd har inte Gud till sin Far utan dennes far är den som regerar här i världen och försöker fånga in människor i sina snaror.

Satan förgör människan och sliten denna i stycken och han har varit en lögnens fader sedan begynnelsen


Lyssna till Guds ord och vänd om till honom och låt er inte luras.

Gud älskar syndaren men hatar synden och visst är Gud kärlek men han är inte dum och man kan inte manipulera honom.
Guds ord står fast, läs som det står, tro som det står och gör som det står.

Att hitta på egna ting för att gå förbi Bibelns skrift leder inte till något gott, tvärt om.

Gud har sagt att man får inte ta bort något eller lägga till i Bibeln men människan tror att denne kan skapa sig en egen Gud genom att ta bort lite där och och lite där, sedan så är allt bra.

Ordet som påminner oss om synd vill man inte ha med för det stör ju som Rom 1.

Sådana här ting kommer man inte långt med och det ger ingen glädje i livet heller.

Lev nära Jesus så blir vi uppenbarade av vår synd. Vänd om till Jesus och ta emot förlåtelse och lämna det livet som för gör dig och för dig till döden.

Amen

Relaterat:
Lutheraner säger ja till homosexuella präster

83 kommentarer:

 1. kunde inte ha sagt det bättre själv:D

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. "Homosexualitet är synd och inget samvetsfråga. Mitt samvete säger att det är onaturligt, vulgärt och äckligt."

  Ditt samvete låter mer som homofobi, tycker jag. Men eftersom du just sagt att homosexualitet inte är en samvetsfråga borde det hur som helst vara ganska ovidkommande vad ditt samvete säger om saken.

  Tänk efter ett ögonblick, Mirre: om Jesus fysiskt stått vid din sida när du skrev ditt inlägg, tror du att att du i så fall hade skrivit om en redan utsatt grupp att deras kärlek är onaturlig, vulgär och äcklig? Och tror du att Jesus hade blivit imponerad i så fall?

  Om det är något som är vulgärt och äckligt så är det den galopperande homofobi som löper som en pestsmitta genom kristenheten idag. Av någon anledning har något som Jesus inte nämner alls och som Paulus (som är svår att förstå ibland, det tyckte t o m Petrus) nämnt en gång blivit en viktigare fråga för många kristna än kärleken till nästan. Beklämmande.

  /P

  SvaraRadera
 4. Ja jag tror att Jesus hade en del att säga då och sagt att det är synd men det finns förlåtelse.
  Älska sannigen och inte lögnen.
  Blanda inte ihop Guds kärlek med att det är ok att leva i synd eller att det är ok att leva ut sin homosexualitet.

  Du säger att jag har Homofobi...nää synd fobi hellre eller synd allergiger..
  Jag har oxå levt i synd men fått förlåtelse då jag bekände min synd? Jag är benådad..förlåten.


  Den Helige Ande bor i mig är samma sak som Jesus stog bredvid mig. Han vet vad jag skriver och jag vet också att detta är min kallelse att undervisa i Guds ord och vad Gud säger. Detta handlar inte om att imponera på Jesus. Detta handlar om att rädda människor att gå förlorade.

  Världen och världsliga kristna bekyller dem som är trogna evangelietför att vara dömmande, lagiska,, kärlekslösaoch hårda.

  Jag vore ju kärlekslös om jag inte undervisade om sanningen och inte gav någon chans att vända om till Gud och lät någon gå evigt förlorad. Det vore väl kärlekslöst.

  Jesus kan hela från homosexualitet om man vill bli helad.
  Man kommer aldrig i från att Gud dömmer homosexualitet (leva ut det)Hur mycker man än diskuterar för blir homosexualitet synd.

  Jesus förlåter om du vill bli förlåten.

  SvaraRadera
 5. "Man kommer aldrig i från att Gud dömmer homosexualitet"

  Hur har du kommit fram till det? Låt mig föregripa ditt svar med att en hänvisning till Romarbrevet inte direkt skulle imponera. Paulus är, precis som Petrus säger, svår att förstå och vad han skriver måste ofta sättas in i en kontext. Således ska man inte tolka det som att alla kvinnor i alla tider på alla platser ska sitta knäpptysta i kyrkan, utan uppmaningen om att kvinnan ska tiga i församlingen riktas till en församling där kvinnorna börjat lyssna till villolärare och ge uttryck för detta under gudstjänsterna. Därför ville Paulus att de skulle hålla tyst.

  Således: en förekomst hos den svårförstådde (och ibland till synes motsägelsefulle) Paulus är inte tillräckligt. Dessutom använder inte Paulus de nedsättande ord som du gör; de kommer ur din egen homofobi (jodå, om man ska nämna saker vid sitta rätta namn så är det precis vad det är).

  Vad anser du om rika? Ska de få vara med i församlingen utan att de gör sig av med sina pengar först? Bli präster? Varför använder du så mycket energi till att fördöma homosexualitet (som Jesus aldrig nämner) men ingen alls till att fördöma ansamling av jordiska rikedomar (vilket Jesus gör desto oftare)? Om Jesus hade tyckt att det här var ett så viktigt ämne som du (och många andra fundamentalister) tycker så hade han förmodligen sagt något om saken.

  /P

  SvaraRadera
 6. Guds ord fördömmer homosexualitet....Det är onormalt beteende..
  Det står i GT att varken homosexuella, drinkare och horor ska få se Guds rike.
  Vi kommer aldrig i från det....

  SvaraRadera
 7. Ah, men i GT står det en rad saker som kristna idag - mig själv inräknad - inte lever efter längre. Bränner du djuroffer inför Herren? Stenar du otrogna? Och så vidare. Så referenser till GT kan inte godkännas.

  Noterade att du inte svarade på mina frågor om förmögna. Det skulle vara väldigt intressant om du ville göra det, eftersom det - till skillnad från homosexualitet - var ett ämne som Jesus betraktade som viktigt.

  /P

  SvaraRadera
 8. Allt det goda kommer från himmlen. Du och jag hade inget om vi inte hade fått det. Gud låter ju regna över både onda och goda.
  Vi är välsignade med all den himmelska värdens andliga välsignelsen och detta handlar inte bara om att ha god ekonomi.

  Det är inte fel i att vara rik utan det är hur man använder pegarna.
  Ge det som tillhör kejsaren och ge det som tillhör Gud, Jesus egna ord..
  Nej vi bränner inga djuroffer.
  Jesus var det rena offerlammet som gav sitt liv till oss. Och det är för oss att välja att följa honom eller gå evigt förlorade.
  Det är ett val man gör en vilje handling vem man vill följa.
  Ge Jesus ditt liv och han kommer och uppenbara saker och ting i ditt och allas liv som tar emot honom.

  GT och NT är Guds ord. Det som är skillnaden är att vi lever i det nya förbundet. Nya förbundet är Då Jesus kom till världen och gav sitt liv till oss för att vi skulle hitta vägen till Gud igen.
  Det gamla förbundet är då man försökte leva efter tio Guds bud. Bröt man mot en så bröt man mot alla och det var omöjligt att klara det och det klarar inte ens vi idag men vi har fått nåden. Vi har en chans till och det är Jesus, utan honom fixar vi det inte.

  Visst sa Jesus om pengar men han sa oxå att pengar är roten till allt ont. Han sa också att bevara ditt hjärta ty därifrån utgår livet.
  Hjärtats tro är viktigare än allt annat. Har du Jesus i ditt liv så¨kommer allt det andra lösa sig.
  Sök Guds rike först och hans rättfärdighet så skall det andra tillfalla er.
  Gud vällsigne dig...

  SvaraRadera
 9. Eftersom du tycks vara skrifttrogen får vi väl ta och pröva vad du säger mot Skriften.

  "Det är inte fel i att vara rik utan det är hur man använder pegarna."

  Var i Bibeln står detta?

  "Det gamla förbundet är då man försökte leva efter tio Guds bud. Bröt man mot en så bröt man mot alla och det var omöjligt att klara det och det klarar inte ens vi idag men vi har fått nåden. Vi har en chans till och det är Jesus, utan honom fixar vi det inte."

  Vi har inte talat om tio Guds bud, utan om den mosaiska lagen. Hur har du kommit fram till vilket i den du ska följa (homosexualitet är synd) och vilket du inte ska följa (djuroffer etc.)? Med hänvisning till Skriften, tack.

  "Hjärtats tro är viktigare än allt annat."

  Var i Bibeln står det?

  Oavsett vilket: det torde väl innebära att om man är homosexuell (vilket jag för all del inte är) och i sitt hjärta tror att ens kärlek är välsignad av Gud så är allt bra? Om inte, hur tänker du då?

  Man får förmoda att någon som är så trogen Skriften som du är gjort sig omaket att sätta sig in i vad den verkligen säger. Således är du givetvis bekant med debatterna kring det (sannolikt) av Paulus konstruerade ordet "arsenokoitai" och hur det ska uttolkas. Hur har du kommit fram till den tolkning du väljer?

  Gud välsigne dig också! /P

  SvaraRadera
 10. Du behöver inte pröva mig.
  Jag kan bara vittna för dig att Jesus lever och älskar dig. Han vill ge dig ett underbart liv tillsammans med honom som jag oxå har fått.

  Allt det jag har, har jag fått av nåd och det är Gud som ger mig den styrka jag har i honom.

  Den Helige Ande har uppenbarat bibelns budkap för mig och alla som vill veta av Jesus. Så jag tolkar inte bibeln på människo vis utan det är den Helige Ande som uppenbarar ordet.

  Jag kan sitta här i evighet och diskutera med dig men du kommer aldrig att förstå Guds ord utan den Helige Ande och är ditt hjärta stängt så spelar det ingen roll vad jag säger för du tar inte emot det.

  Testa själv och se att Gud är god...Mirre

  SvaraRadera
 11. Jag tolkar detta svar som att du inte kan besvara mina frågor, trots att de var tämligen konkreta.

  Men det är ett problem att fundamentalister konsekvent hänvisar till Helige Andes vägledning när de ska försvara sin tolkning av Bibeln, eftersom det ofta rör sig om tämligen olika tolkningar hos olika personer. Låt mig dock gissa att du inte ser detta som problematiskt; Helige Ande har ju uppenbarat den korrekta tolkningen för just DIG, inte sant?

  Och då behöver vi väl egentligen inte Bibeln alls? Om det är så pass oviktigt att ta reda på vad den verkligen säger så kan vi ju strängt taget kasta den och låta Helige Ande tala om för oss hur vi ska förhålla oss?

  Du behöver för övrigt inte vittna för mig om något alls. Jag är kristen och fokuserar på vad det innebär att följa Jesus. Jag ber dagligen om vägledning från Helig Ande i min bibelläsning, men jag tror att Helig Ande bland annat vägleder genom det förnuft Gud utrustat oss med och som låter oss och förpliktigar oss att använda det förnuftet till att ta reda på vad Skriften verkligen säger.

  SvaraRadera
 12. Anonym sa,
  "Det är inte fel i att vara rik...."

  "Var i Bibeln står detta?"

  Det är genomgående i hela Bibeln. Abraham var rik, Josef, Lot, Isak, Jakob osv ända fram till lärljungarna som blev chockade när Jesus sa att det är lika svårt för en rik man att komma in i Himmelen som för en kamel att komma genom ett nålsöga.

  Jag skulle säga att det är omöjligt för en rik man att ta sig in i Himlen precis som det är för en fattig. Ingen kan ta sig dit. Det går enbart genom Guds nåd.

  SvaraRadera
 13. Anonym sa,
  "Hjärtats tro är viktigare än allt annat."

  "Var i Bibeln står det?"

  Det är genomgående tema i hela Bibeln från GT till NT. Du borde läsa den boken.

  SvaraRadera
 14. Anonym sa,
  "Således är du givetvis bekant med debatterna kring det (sannolikt) av Paulus konstruerade ordet "arsenokoitai" och hur det ska uttolkas. Hur har du kommit fram till den tolkning du väljer?"

  Att ordet "arsenokoitai" skulle vara konstruerat av Paulus är rent nonsens. Ordet består av orden "arsen" som betyder "man" och "koitai" som betyder "säng". Paulus har knappast uppfunnit orden "man" och "säng".


  Uttolka det hur du vill men de bibelöversättningar som finns uttolkar det som homosexualitet dvs när en man ligger med en man.

  SvaraRadera
 15. "Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta, ty därifrån utgår livet."
  Ordspråksboken 4:22-24

  SvaraRadera
 16. "Jag skulle säga att det är omöjligt för en rik man att ta sig in i Himlen precis som det är för en fattig. Ingen kan ta sig dit. Det går enbart genom Guds nåd."

  Och ändå poängterar Jesus att det är omöjligt för en rik man att komma till himlen? Ändå understryker Jesus, åtskilliga gånger, vikten av att inte samla rikedomar på jorden? Varför gör han det, om det är relativt oviktigt? Varför ägnar han inte den energin åt att fördöma homosexualitet i stället?

  Men hur som helst. Ditt resonemang är intressant. Således kommer alla till himlen. Även homosexuella, även om nu homosexualitet till äventyrs skulle vara en synd. Jag vet att ett motargument brukar vara att de måste ångra sin synd i ord och handling (dvs sluta upp med sin homosexualitet), men det torde väl i så fall även gälla för rika (dvs ge bort sina pengar till de fattiga)?

  "Det är genomgående tema i hela Bibeln från GT till NT. Du borde läsa den boken."

  Ah, sarkasmer! Kul! Genomgående tema, säger du. Visa gärna på ett exempel. Det från Ordspråksboken 4:22-24 säger inget om hjärtats tro. Bara om hjärtat. Kan vara detsamma, kan vara något annat.

  Men låt gå, vi leker med tanken att du har rätt. I så fall är onekligen problemet löst enligt vad jag skrev ovan: om hjärtats tro säger att Gud inte har något emot homosexuella som lever i kärlek och trohet gentemot varandra (vilket faktiskt råkar vara min tro) så är det viktigare än något annat. Fallet avslutat.

  "Att ordet "arsenokoitai" skulle vara konstruerat av Paulus är rent nonsens."

  Nej, när Paulus använder det är det såvitt man vet första gången det förekommer. Paulus har förvisso inte hittat på orden "man" och "säng", men sammanslagningen av dem till "arsenokoitai" kan mycket väl vara hans eget påfund. För inte tänker du väl att den som kom på ordet "köksbord" även måste ha kommit på orden "kök" och bord"?

  För en utmärkt uppsats angående tolkningen av ordet "arsenokoitai", se här:

  http://www.geocities.com/pharsea/PaulineLists.html#How%20vulgar%20a%20word%20is%20koitai

  Det är ganska klart att vi inte med någon som helst säkerhet kan avgöra vad Paulus menade med ordet. Att då ha det som bevekelsegrund för diskriminering och skymfande av homosexuella är inte att rekommendera. Särskilt inte för oss kristna, som ska utöva den kärlek till nästan som Jesus påbjöd.

  "Uttolka det hur du vill men de bibelöversättningar som finns uttolkar det som homosexualitet dvs när en man ligger med en man."

  Och om de har fel? Det vore knappast första gången en bibelpassage felöversattes. Med tanke på hur länge det funnits fördomar mot homosexuella (inte minst inom kristenheten) ska vi kanske inte förvånas över att så många valt den här till synes ganska godtyckliga översättningen.

  Försök att förstå: kristnas diskriminering av homosexuella står på enormt skakig grund. Välj kärleken till nästan hellre än att svepas med av urgamla fördomar!

  SvaraRadera
 17. Vännen du behöver bli döpt i den Helige Ande. Jag ser att du har så många frågor och ibland kan det vara så att man inte kan svara på allt. Men man kan faktiskt gå fråga Gud. Bed honom om svaren om de frågor du bär med dig. Han kan faktiskt svara.
  Du kan inte försvara synden. Ta emot Jesus i ditt liv så då kommer du se en förändrig...

  SvaraRadera
 18. Om man vill leva som homosexuell så är det fritt upp till var och en att göra så.

  Eller om man istället vill bli frälst så är även det fritt upp till var och en att bli det

  Men det är som Jesus säger, sök så ska du finna knacka på så ska det vara upplåtet. Det är inte krångligare än så.

  SvaraRadera
 19. "Men man kan faktiskt gå fråga Gud. Bed honom om svaren om de frågor du bär med dig. Han kan faktiskt svara."

  "Eller om man istället vill bli frälst så är även det fritt upp till var och en att bli det"

  Ja, det är vanligtvis just den där attityden som brukar komma fram hos intoleranta fundamentalister som inte vågar ifrågasätta sina sina homofoba fantasier hur mycket information de än får. Noterar, inte utan intresse, att ni båda släpper taget om både Bibeln och förnuftet när dessa inte längre stöttar era fördomar, utan börjar hänvisa till direkt gudagiven information i stället. Så utomordentligt pinsamt. I solen spricker trollen.

  Jag tänker inte slösa mer tid på er. Ni är inte bara intoleranta och okunniga, utan dessutom oförskämda och nedlåtande. Jag ska be för att ni kommer på bättre tankar. /P

  SvaraRadera
 20. Grunden kristen tro är Guds ord Bibeln. Du kan inte komma och säga att Mirre har några egna uppenbarelser eller påhitt.

  Läs Bibeln helt enkelt där står det svart på vitt.

  //Sola Scriptura

  SvaraRadera
 21. "Grunden kristen tro är Guds ord Bibeln."

  Instämmer.

  "Du kan inte komma och säga att Mirre har några egna uppenbarelser eller påhitt."

  Jodå. Se ovan. Var vänlig och lägg märke till att det är Mirre som först säger det: "Den Helige Ande har uppenbarat bibelns budkap för mig och alla som vill veta av Jesus. Så jag tolkar inte bibeln på människo vis utan det är den Helige Ande som uppenbarar ordet."

  Här hänvisar Mirre till personlig uppenbarelse för att slippa befatta sig med vad vi kan lära oss av Bibelns faktiska text. Och som jag har skrivit ovan: med det perspektivet behövs ju inte Bibeln. Då kan vi fråga Mirre i stället.

  "Läs Bibeln helt enkelt där står det svart på vitt."

  Du kanske skulle läsa allt som skrivits i diskussionen innan du ger dig in? Jag har skrivit en hel del om vad Bibeln säger i frågan ovan. Läs gärna.

  /P

  SvaraRadera
 22. Jag vidhåller att det inte är Mirres egna påhitt. Att Den Helige Ande skulle leda henne och uppenbara vad som redan står i Bibeln gör ingen skillnad.

  Det står hur som helst i Bibeln och det är den som är grunden för vad vi tror på. Går vi ifrån den är vi fel ute. Men Mirre har inte gått ifrån Guds ord tvärtom hon har pekat ut vad Guds ord säger.

  //Sola Scriptura

  SvaraRadera
 23. P,

  Du kallar mig fundamentalist och honofob; tala om att vara nedlåtande.

  För mig är det ganska enkelt. Endera tror man på Bibeln och lever efter den eller så gör man det inte. Det är ju ett fritt val.

  Tror man inte på Bibeln så finns ju inte synden och då kan man ju leva precis som man själv väljer.

  Valet är ditt.

  SvaraRadera
 24. "Att Den Helige Ande skulle leda henne och uppenbara vad som redan står i Bibeln gör ingen skillnad."

  Om det redan står i Bibeln så har jag inget att invända mot det du skriver. Men det gör det inte. Gick något av det jag skrev om ordet "arsenokoitai" fram? Tycker du, på fullt allvar, att det är i sin ordning att diskriminera en redan utsatt grupp med stöd av ett ord som vi inte vet vad det betyder?

  "Men Mirre har inte gått ifrån Guds ord tvärtom hon har pekat ut vad Guds ord säger."

  Nej, Mirre har gjort en tolkning och utgår från vad hon tror att Bibeln säger. Dessvärre har hon inte fakta på sin sida och måste därför hänvisa till personlig uppenbarelse för att få stöd för sina fördomar.

  Mirre (och du, får jag anta) anser att ni via Helig Andes vägledning kommit fram till att det är homosexuella som avses och att dessa därför måste diskrimineras. Jag - och många andra - har kommit fram till att det sannolikt inte är homosexuella som avses. Är Helig Ande förvirrad? Självfallet inte. Helige Andes vägledning måste givetvis gå hand i hand med det förnuft Gud utrustat oss med. Bara för att man är kristen är inte varje idé som flyger in i huvudet vägledning från Helig Ande. Strider idén mot förnuftet är det troligen ett tecken på att det INTE är vägledning. Ja, vi behöver Helig Andes vägledning. Men vi måste också pröva vad som är vägledning och vad som är våra egna idéer. Vi måste använda det förnuft Gud givit oss, annars är vi på hal is. Annars kastar vi en av Guds vackraste gåvor i sophinken. Kristenhetens splittring visar med all önskvärd tydlighet att Andens ledning hela tiden blandas upp med mänskliga idéer. I ljuset av detta är det minst sagt förmätet att vilja ge sken av att sitta inne med den korrekta tolkningen av Bibeln.

  Förresten, var i Bibeln står det om Sola Scriptura?

  /P

  SvaraRadera
 25. "För mig är det ganska enkelt."

  Jo tack, jag har märkt det. Men det här handlar om en stor grupp människor som verkligen inte behöver fler bespottare. Du har ett personligt ansvar att INTE göra det enkelt för dig att diskriminera dem. Om Bibeln inte är tydlig i frågan - och det är den inte - så vill jag påstå att är ute på farlig mark när du ändå gör det.

  "Endera tror man på Bibeln och lever efter den eller så gör man det inte. Det är ju ett fritt val."

  Fritt, ja. Men återigen: att diskriminera en hel folkgrupp utifrån en minst sagt dubiös tolkning av Bibeln är inte att rekommendera. Om du vill leva efter Bibeln (vilket jag också vill) så lev efter vad som står i den, inte vad du TROR att det står.

  "Tror man inte på Bibeln så finns ju inte synden och då kan man ju leva precis som man själv väljer."

  Tolkar man Bibeln som man själv vill kan man också leva som man själv väljer, inte sant?

  /P

  SvaraRadera
 26. Anonym. Jag tycker att det räcker nu... Vill du inte ta emot budskapet om Jesus så är det ditt val. Du får fortsätta kasta en massa trunt någon annanstans. Vill vill ju inte höra på utan talar en massa konstiga ting.
  Tro som det står, gör som det står och läs som det står.Jag tror att vi är färdiga ni ...

  SvaraRadera
 27. "Vill du inte ta emot budskapet om Jesus så är det ditt val."

  Jag har tagit emot budskapet om Jesus, vilket framgått. Jag tar det på det djupaste allvar och vinnlägger mig därför om att efter bästa förmåga förstå det. Därför försöker jag ständigt lägga mig till med mer kunskap, mer förståelse. Även jag ber om vägledning i mina bibelstudier. Menar du att Helige Ande vilseför mig?

  Du, å andra sidan, kurar ihop dig i dina invanda, trygga föreställningar. Homosexuella är äckliga, vad det än egentligen står i Bibeln.

  Det smärtar mig att du - vad jag än skriver - tycks vägra tänka tanken att det du tror står i Bibeln inte egentligen står där. Är det verkligen inte viktigt för dig att veta vad Guds ord faktiskt säger? Är det verkligen viktigare att saker fortsätter vara som du först tänkte, även om andra får lida för det?

  Vi kan sluta nu om du vill. Men gör dig själv - och många andra - en tjänst och tänk över det jag skrev ovan. Du behöver inte ens berätta för någon att du tänkt över det. Bara gör det. Inte vill du väl bygga delar av din tro på ett felöversatt ord?

  /P

  SvaraRadera
 28. Du kommer aldrig ifrån att homosexualitet är synd hur mycket du än studerar bibeln.
  Läs sodom och gomorra. Läs

  Jag kommer aldrig att kompromissa med synden.
  Guds ord står fast vad du än kallar mig eller tycker om mig.
  Jag har inget att tänka över. Jag vet var jag står och jag vet att mitt hjärta är rent. Jag vet att Jesus och den Helige Ande är med mig.
  Homoseuellahandlingar är äkliga och det står jag för.
  Och det samma är oxå sex med djur och allt som finns i världens sätt att leva i omoral beteende är vidrigt, äkligt onormalt och ett syndigt liv. Men vi kan bli renade i Jesus blod från all synd och orenhet.. Du har en livsfarlig lära som inte kommer från Gud.
  Gud hatar all synd men älskar människan men det betyder inte att man har tagit emot Jesus och fortsätter att leva i synd eller kompromissar med synden och lägger dit egna stadgar för att vara fri att fortsätta synda.
  Den gamal människan är död se något nytt har kommit. Då har man laggt all osynt leverne bakom oss....

  SvaraRadera
 29. Jer. 5:21

  Ha det gott,

  /P

  SvaraRadera
 30. P frågar,
  "var i Bibeln står det om Sola Scriptura?"

  När Gud själv _skrev_ ned de 10 budorden så gav han oss Guds ord _nedskrivet_ Skrift kanoniserad genom Helig Ande. Efter det har Den Helige Ande genom människor _skrivit_ och sammanställt skriften. Människor som Moses Paulus och Luther.

  Till och med Djävulen själv i högsta person försökte sig på att tillämpa den högsta av auktoriteter - Skriften I Matt 4 står:

  "3. Då trädde frestaren fram och sade till honom: Är du Guds Son, så bjud att dessa stenar blir bröd.

  4. Men han svarade och sade: Det är SKRIVET: Människan skall leva inte allenast av bröd, utan av allt det som utgår av Guds mun. 5Mos. 8:3.

  5. Därefter tog djävulen honom med sig till den heliga staden och ställde honom uppe på helgedomens mur

  6. och sade till honom: Är du Guds Son, så kasta dig ner; det är ju SKRIVET:

  'Han skall ge sina änglar befallning om dig,

  och de skall bära dig på händerna,

  så att du inte stöter din fot mot någon sten.' Ps. 91:11-12.

  7. Jesus sade till honom: Det är ock SKRIVET: 'Du skall inte fresta Herren, din Gud.' 5Mos. 6:16.

  8. Åter tog djävulen honom med sig, upp på ett mycket högt berg, och visade honom alla riken i världen och deras härlighet

  9. och sade till honom: Allt detta vill jag ge dig, om du faller ner och tillber mig.

  10. Då sade Jesus till honom: Gå bort, Satan; ty det är SKRIVET: Herren, din Gud, skall du tillbe, och honom allena skall du tjäna. 5Mos. 6:13. 10:20

  11. Då lämnade djävulen honom; och se, änglar trädde fram och betjänade honom. "

  Själva Gud har utandats det skrivna ordet och det är Guds ord som är grunden vi står på och som våra uppenbarelse och profetior skall prövas mot.

  Jag har prövat vad Mirre skriver och funnit att det är i enlighet med Guds ord, (även om uttryck som "äckel" kan uppfattas stötande.)

  // Sola Scriptura

  SvaraRadera
 31. Sola Scriptura, du skriver mycket om betydelsen av "Scriptura". Men var kommer "Sola" in.

  Enkelt uttryckt: om man menar att man ENDAST tror på det som står i Skriften så MÅSTE man ju ha stöd i Skriften för denna uppfattning. Annars tror man ju de facto på något som inte står i Skriften. Dvs man avvisar utomskriftliga läror utifrån en utomskriftlig lära.

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 32. "Jag har prövat vad Mirre skriver och funnit att det är i enlighet med Guds ord"

  Utan att vara det minsta sarkastisk utan bara nyfiken: hur har du gått tillväga vid prövningen?

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 33. P

  Om man förkastar Bibeln så har man inte längre någon grund att stå på. Jag börjar misstänka att du är katolik eller Jehovas vittne. Dessutom verkar du inte skilja mellan sola och solo.

  Moses behövde inget sola men vi idag behöver det och för mig räcker det med att Jesus hänvisade till Skriften som högsta auktoritet.

  //Sola Scriptura

  SvaraRadera
 34. P
  Du undrar hur jag prövat Mirre så är det ganska enkelt. Det Mirre skriver om finns i Bibeln. Utomäktenskapliga sexuella handlingar är synd helt enkelt.

  //Sola Scriptura

  SvaraRadera
 35. Jag gillar formuleringen "Utomäktenskapliga sexuella handlingar är synd helt enkelt."

  Om jag inte misstar mig så spelar det alltså ingen roll vilket slags sex man ägnar sig åt.

  Synd är synd i alla fall och kan leda till att man går förlorad.

  SvaraRadera
 36. "Om man förkastar Bibeln så har man inte längre någon grund att stå på."

  Nu har vi för all del inte talat om att förkasta Bibeln, så vad detta har med saken att göra är inte uppenbart för mig.

  "Jag börjar misstänka att du är katolik eller Jehovas vittne."

  Fel.

  "Dessutom verkar du inte skilja mellan sola och solo."

  Spännande formulering. Kan du förtydliga?

  "Moses behövde inget sola men vi idag behöver det och för mig räcker det med att Jesus hänvisade till Skriften som högsta auktoritet."

  Högsta, ja. Enda? Nej.

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 37. "Du undrar hur jag prövat Mirre så är det ganska enkelt. Det Mirre skriver om finns i Bibeln. Utomäktenskapliga sexuella handlingar är synd helt enkelt."

  Din prövning av Mirres funderingar har två brister.

  1. Var i Bibeln står det att utomäktenskapliga sexuella handlingar är synd? För att förtydliga: jag är klar över att det är synd enligt Bibeln om en gift person har sex med någon annan än den som han/hon är gift med. Jag känner däremot inte till något bibliskt förbud för att två ogifta personer har sex. Rätta mig gärna om jag har fel.

  2. Oavsett detta så är det alltså inga problem med gifta par av samma kön?

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 38. Solo Scriptura = enbart, ensam, enda auktoritet
  Sola Scriptura = högsta auktoritet

  Om jag minns det rätt ur minnet. Men Googla gärna på det.

  // Sola Scriptura

  SvaraRadera
 39. P

  1 Mos 2:24 " Därför skall en man överge sin fader och sin moder och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött.

  // Sola Scriptura

  SvaraRadera
 40. "Solo Scriptura = enbart, ensam, enda auktoritet
  Sola Scriptura = högsta auktoritet"

  Tack. Känns visserligen mer som en grammatisk distinktion än en teologisk, men jag kan fortfarande inte se att du påvisat något skriftstöd för sola scriptura-doktrinen.

  Hur som helst. Kan vi komma överens om följande:

  Bibeln är inte lätt att tolka. Hade den varit det så hade inte kristenheten varit så splittrad angående dess tolkning.

  Att Paulus är svår att tolka medgav t o m Petrus. Paulus tycks flera gånger säga emot sig själv (vilket han inte nödvändigtvis gör om man sätter in det han skriver i rätt sammanhang). De flesta är t ex överens om att uppmaningen till kvinnor att sitta knäpptysta under gudstjänster gällde kvinnorna i en specifik församling då de börjat lyssna på villolärare, och inte alla kvinnor i alla tider på alla platser. Uppmaningarna till kvinnor att bära slöja om de inte klipper eller rakar av håret (1 Kor. 11:5-6 tycks inte efterlevas ens bland bokstavstrogna kristna idag. Och då talar vi ändå om instruktioner som är ganska enkla att förstå. När det gäller mer svårbegripliga saker (som t ex vad Paulus menar med "arsenokoitai" och i vilket sammanhang han säger det) så finns det all anledning att träda varsamt fram.

  Vi måste även reflektera över hur världen såg ut när Paulus skrev. I 1 Kor. 10:25-26 skriver han t ex "Ät allt som säljs på torget utan att för samvetets skull ställa någon fråga. Ty jorden och allt som uppfyller den tillhör Herren."

  Gäller samma sak nu? Kan man stoppa i sig vad som helst utan hänsyn till hur det producerats? Den plågsamma behandling av djur som idag sker innan maten hamnar på våra bord fanns inte när Paulus skrev detta. Idag kanske kristna bör fundera över etiska frågor kring maten de äter.

  Även om "arsenokoitai" skulle beteckna homosexuella i vanlig mening (vilket, som tidigare visats, inte på något sätt kan säkerställas) så var homosexuella äktenskap eller för den delen stadigvarande homosexuella relationer såvitt vi vet något okänt vid den här tiden. Det finns goda skäl att tänka sig att "arsenokoitai" i första hand handlade om promiskuitet (möjligtvis men inte nödvändigtvis homosexuell sådan) och att det var det Paulus - på goda grunder - varnade för.

  Jag vidhåller att det, inte minst för någon som håller fast vid Sola Scriptura-doktrinen, är vanskligt att döma homosexuella i trofasta, kärleksfulla relationer utifrån så vagt och svårtolkat skriftstöd. Bibeln har ju ett och annat att säga om att döma andra också.

  Sodom och Gomorra har figurerat i diskussionen, så bara ett par ord om det innan jag avslutar detta långa inlägg. Det enda som rör homosexualitet i den berättelsen är ett hot om en homosexuell gruppvåldtäkt. Och att Bibeln fördömer våldtäkter, oavsett kön och antal förövare, är givetvis inte detsamma som att den fördömer homosexualitet.

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 41. "1 Mos 2:24 " Därför skall en man överge sin fader och sin moder och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött."

  För all del. Men Paulus avråder å andra sidan från äktenskap för alla som klarar av det...

  Hur avgör du vilka gammaltestamentliga instruktioner som ska följas och vilka man kan bortse från? Vad Paulus skriver antyder ju att 1 Mos 2:24 inte är att betrakta som en nödvändig instruktion längre.

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 42. Ska jag vara ärlig så fattar jag inget av det du skriver......

  SvaraRadera
 43. OK, jag skrev långt och möjligen en smula invecklat. Här kommer en nedkortad version, som i bästa fall kan tjäna till att avgöra vad vi är och inte är överens om. Kan ju vara bra om vi rätt ska förstå varandra, vilket vi som kristna bör eftersträva.

  Bibeln är svår att tolka. Sant eller falskt?

  Vad Paulus skriver måste ofta sättas in i ett sammanhang (till vilka han skrev och varför) för att förstås. Sant eller falskt?

  Många nutida företeelser fanns inte på Bibelns tid. Därför saknas instruktioner i Bibeln gällande dessa företeelser. Bland dessa företeelser kan räknas köttproduktion som den ser ut nu och monogama homosexuella relationer. Sant eller falskt?

  Vi vet inte vad "arsenokoitai" betyder, men pluralformen tycks antyda promiskuitet. Sant eller falskt?

  Hittar du någon referens till homosexualitet i berättelsen om Sodom och Gomorra, utöver hotet om gruppvåldtäkt? Om inte så är ju Sodom och Gomorra-berättelsen helt ovidkommande i den här diskussionen, inte sant?

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 44. Tro som det står., gör som det står. läs som det står.
  Krångla inte till Bibelns budskap och lägg inte till något eller förändra för då mister det sin kraft.
  korsets budskap är att detta gjorde jag för dig. Vad gör du för mig.
  Jesus dog för hela mänskligheten för att vi skulle bli fria från syndens lag. Vi är fria men det betyder inte att vi ska fortsätta synda utan låta Gud ge oss ett nytt sinnelag.
  Nytt sinnelag innebär rena frächa Guds tankar.

  Guds sinne finns det inte något om att kompromissa med synden eller att läsa hans ord och fortsätta att lägga dit vad som passar dig och mig och vårt take sätt.

  Gud måste bli Gud i våra liv och inte vi som är gudar över Gud så att han blir någonslags spring pojke för oss.
  Vi får böja oss inför korset och ge våra liv till Jesus och inte behålla något av det skräpet vi har och bär på. Det handlar om hela vårt liv. Takar, gärningar osv.

  Vi måste låta Gud vara Gud i våra liv annars kommer vi aldrig att lära oss något för Gud tvingar sig inte på någon.
  Men kom inte att påstå att man kan behålla orena tankar om omoral eller vad det nu är och nalkas Gud.

  Eller försöka vända Guds ord till egen del för att kunna forsätta att leva ett smutsigt liv i ens tankevärd eller vad det nu än är och inte göra någonting åt det.
  Nej då känner man varken Gud eller hans ord eller vad Gud vill av oss.

  Vill du inte ransaka dig själv så måste det vara upp till dig men kom inte till mig med en massa konstiga ord eller att Guds ord förfrängs av sammanhanget eller att du försöker att skapa ett annat syfte än det som Gud menat.

  Gud välsigne dig vännen men du är illa ute om du inte börjar söka Gud på riktigt så att han lär dig och uppenbarar sitt ord för dig.

  Den Helige Anden leder ingen vilse men du måste sluta med att förvfänga ordet till fördel för att fortsätta att synda eller att säga att det är OK för andra att leva i homoseualitet.

  SvaraRadera
 45. "och lägg inte till något eller förändra för då mister det sin kraft."

  Jag har vare sig lagt till eller ändrat. Bevisa gärna motsatsen.

  "kom inte till mig med en massa konstiga ord"

  Vilka konstiga ord tänker du på då?

  "eller att Guds ord förfrängs av sammanhanget"

  Vem har talat om att något förvrängs? Jag menar att Guds ord förstås av sammanhanget. Det är en stor skillnad.

  "du är illa ute om du inte börjar söka Gud på riktigt så att han lär dig och uppenbarar sitt ord för dig."

  Vad vet du om hur uppriktigt jag söker Gud? Tror du verkligen på fullt allvar att du - just du - sitter inne med den sanna tolkningen av Bibeln? Kristenheten delas upp i tusentals olika samfund över tolkningsfrågor, men du - Mirre i Sverige - sitter inne med facit? Jag tror aldrig jag mött på sådan förmätenhet förut. Må Herren välsigna dig och leda dig på rätta vägar!

  Och om det inte är alldeles för mycket begärt (i en anda av att åtminstone försöka förstå varandra): kan du svara på mina frågor i förra inlägget? De är inte särskilt svåra, och på de flesta räcker det ju med ett sant eller falskt (även om en motivering aldrig är fel). Eller är du rädd för svaren?

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 46. Jag vet vad jag tror och vem jag tror på och jag har ansvar för mitt liv hur jag lever det. Var och en har ett ansvar för sitt liv inför Gud hur man lever.
  Jag tycker att vi avslutar detta nu.....

  SvaraRadera
 47. Om vi ska prata om annat. Vad gör du annars då du inte är på min blogg?

  SvaraRadera
 48. "Jag tycker att vi avslutar detta nu....."

  Om du vill. Men kan du inte bara svara på frågorna jag ställde? De är uppriktigt menade. Jag anser att vi kristna bör söka förståelse för varandra. Jag är inte så naiv att jag tror att vi kommer att övertyga varandra och bli överens, men vi behöver åtminstone söka förståelse.

  Jag inser att det blivit onödigt hårda tongångar från alla inblandade. Kanske inte så konstigt. Vår tro är viktig för oss, givetvis, och väcker känslomässiga reaktioner. Jag är inte ute efter att göra ner dig, utan för att förstå hur du resonerar (och kanske söka förståelse för hur jag resonerar). Jag kan uppleva att du barrikaderat dig bakom en vägg av färdiga uppfattningar i stället för att ha en levande tro. Du kan uppleva mig som en världstillvänd liberal som likt en vindflöjel försöker anpassa Guds ord till tidsandan. Men sanningen är förmodligen mer komplex i båda fallen. Ska vi försöka ha ett mer sansat samtal? I så fall lovar jag att sluta gapa om homofobi och intolerans. Och du kanske kan lova att svara på frågor (jag ska göra detsamma, förstås) i stället för att predika till mig som vore jag en hedning i stället? :-)

  När jag inte är på din blogg umgås jag med min familj (fru och två barn) och arbetar. Det är ungefär vad jag hinner med.

  mvh,

  /P

  SvaraRadera
 49. Ok ..hihihihhi Ställ frågorna om jag kan svara...hahahaha.. Du är rolig men ok vi slutar strida...Samma här, jag har fullt upp med att svara dig..lite tröttsamt har det varit...hihihih

  SvaraRadera
 50. "Bibeln är svår att tolka. Sant eller falskt?"

  Falskt - Ett barn kan förstå den.

  "Vad Paulus skriver måste ofta sättas in i ett sammanhang (till vilka han skrev och varför) för att förstås. Sant eller falskt?"

  Falskt - Det mesta av det Paulus skriver går att tillämpa även i vår tid och sammanhang.

  "Många nutida företeelser fanns inte på Bibelns tid. Därför saknas instruktioner i Bibeln gällande dessa företeelser. Bland dessa företeelser kan räknas köttproduktion som den ser ut nu och monogama homosexuella relationer. Sant eller falskt?"

  Falskt - Gud visste redan när Bibeln skrevs hur vår tid skulle se ut och anpassade ordet därefter. Bibeln säger exempelvis att den rättfärdige har medkänsla med djurs känslor.

  "Vi vet inte vad "arsenokoitai" betyder, men pluralformen tycks antyda promiskuitet. Sant eller falskt?"

  Falskt. Vi vet mycket väl vad arseno och koitai betyder. Att ordet är sammasatt ändrar inte den kunskapen precis som orden kök och bord blir köksbord så vet vi vad ett köksbord är även om vi innan vi hört det ordet bara känner till orden kök och bord. (jmf ex det svenska ordet koitus)

  "Hittar du någon referens till homosexualitet i berättelsen om Sodom och Gomorra, utöver hotet om gruppvåldtäkt? Om inte så är ju Sodom och Gomorra-berättelsen helt ovidkommande i den här diskussionen, inte sant?"

  Falskt - Männen i Sodom blev erbjudna Lots döttrar men de ville inte ha kvinnor. De ville ha männen i Lots hus.


  // Sola Scriptura

  SvaraRadera
 51. OK, frågorna igen:

  1. Kan vi vara överens om att Bibeln är svår att förstå?

  2. Kan vi vara överens om att för att förstå Paulus måste man ofta sätta in det han skriver i sitt rätta sammanhang?

  3. Kan vi vara överens om att det finns mycket nu som inte fanns på Paulus tid och som Paulus inte skrivit något om?

  4. Du nämnde Sodom och Gomorra. Hittar du någon referens till homosexualitet i den berättelsen, utöver hotet om en gruppvåldtäkt?

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 52. 1 Ibland kan den vara svår att förstå men då får man ta den Helige Ande till hjälp. Och det är inte alltid vi behöver förstå allt och det kommer vi inte heller göra.

  2 Man måste läsa Guds ord i sitt sammanhang man kan inte bara rycka ut några ¨verser här eller där.


  Jag kan inte hela Paulus vad han skrivit om men lite.
  Det klart att Paulus levde på ett annat århundrade än vi men vi kan inte säga att hans ord inte gäller idag.
  Paulus handlar mycket om hans missions resor som han gjorde och hur Gud räddade honom många gånger och man kan läsa oxå hur Gud ledde honom genom resorna med den Helige Ande.
  Paulus hatade ju kristna och ville förgöra dem men Gud vände upp och ner hans liv genom att uppenbara sig för honom. Det har du säkert läst.
  Den berättelsen är stark och säger mig hur Gud kan förvandla mäniskans liv på ett ögonblick. Från att vara hatisk mot kristna så blir han själv en lärljunge.

  4 Lot ville beskydda sina gäster (änglarna) för homoseuella män i Sodom och Gomorra för de ville känna dem. Alltså ha sex med dem och Lot erbjöd sina döttrar istället...
  1 Mos 19

  Hur kommer det sig att du har hängt upp dig på dessa frågor?

  SvaraRadera
 53. P skrev:

  1. Kan vi vara överens om att Bibeln är svår att förstå?

  2. Kan vi vara överens om att för att förstå Paulus måste man ofta sätta in det han skriver i sitt rätta sammanhang?

  3. Kan vi vara överens om att det finns mycket nu som inte fanns på Paulus tid och som Paulus inte skrivit något om?

  4. Du nämnde Sodom och Gomorra. Hittar du någon referens till homosexualitet i den berättelsen, utöver hotet om en gruppvåldtäkt?"

  1. Ja, för den som använder sitt förnuft går det inte att förstå andliga ting.

  2. Ja, Paulus går inte att läsa som en receptbok - man behöver Den Helige Ande för att förstå andliga ting.

  3. Ja, Paulus skrev inte mycket om datorer, bussar och jetplan. Men det finns saker som är eviga, universiella och de är andliga ting.

  4. Nej, det homosexuella gruppvåldtäktsförsöket mot änglarna är det enda ställe som refererar till homosexualitet. Sodom och Gomorras synd var framför allt avgudadyrkan alltså brott mot andliga ting.

  SvaraRadera
 54. Mirre:

  "Och det är inte alltid vi behöver förstå allt och det kommer vi inte heller göra."

  Sant. Och vi tycks i alla fall vara överens om den saken.

  "Man måste läsa Guds ord i sitt sammanhang man kan inte bara rycka ut några ¨verser här eller där."

  Ytterligare något vi är överens om. Bra.

  "Lot ville beskydda sina gäster (änglarna) för homoseuella män i Sodom och Gomorra för de ville känna dem. Alltså ha sex med dem"

  De ville våldta dem. Det rörde sig alltså inte om en sexuell handling mellan frivilliga, vuxna inblandade.

  "Hur kommer det sig att du har hängt upp dig på dessa frågor?"

  Om jag ska förklara det så tar det en liten stund. Men låt gå. Jag var kristen och engagerad i en församling i ungdomsåren. Sedan föll jag, som så många andra, ifrån. Under en lång tid gömde jag mig undan Guds ansikte och var under perioder öppet antagonistisk gentemot kristen tro. Men Gud ger sig inte så lätt. Han fortsatte ropa till mig och till sist ropade Han så högt att jag inte längre kunde låtsas att jag inte hörde. Så jag föll ner på knä, bekände mina synder och tog emot Jesus Kristus i mitt hjärta. Det kändes naturligtvis helt fantastiskt och mitt liv förändrades i den stunden.

  Men jag kom att förfäras över mycket av det jag mötte i den "kristna världen". Där fanns både ljumhet (den första församlingen jag började gå i var mer som en sällskapsklubb) och intolerans och lagiskhet. Det senare var det som berörde mig mest illa; att vara ljum inför Gud och Hans uppenbarelse är inte bra, men att förvränga dessa till intolerans, hat och - somliga fall - ren illvilja är värre.

  Det gick så långt att jag började undra om jag kunde vara kristen. Men givetvis var det Jesus som var räddningen. Genom att fokusera på Honom och på det Han sade och gjorde i evangelierna insåg jag att jag inte bara kunde vara kristen - jag kunde inte vara något annat!

  Men Jesus sparkade aldrig neråt. Visst är Jesus fördömande ibland, men bara mot överheten. Han använder hårda ord mot präster, fariséer och andra som använder religion för makt och förtryck.

  Om Jesus kom tillbaka idag tror jag att Han skulle ställa sig mellan stora delar av kristenheten och de homosexuella, och säga till den förstnämnda gruppen:

  "Innan ni tagit bort bjälkarna ur era egna ögon: tig. Allt vad ni gör emot dessa gör ni också emot mig."

  Det är min tro. Jag är inte "liberal", jag koketterar inte med tidsandan och jag svansar inte efter några förmenta andliga "auktoriteter" på jorden. Jag tror på Jesus Kristus och bekänner Honom som herre i mitt liv. Jag tror att Bibeln berättar om Jesus Kristus. Men jag tror inte att Bibeln fördömer homosexualitet. Jag tror att den fördömer promiskuitet (såväl homo- som heterosexuell) och alla former av våld (inklusive sexuellt sådant). Men när jag, under bön och kontemplation, studerar vad Bibeln säger så hittar jag inget stöd för den fördömande attityd som många kristna har mot homosexuella. Och dessutom: jag hittar stöd för att det inte är meningen att vi kristna ska ägna oss sådant. Det finns helt andra saker som är i betydligt större behov av vår energi.

  Så. Långt svar på kort fråga. Men om jag ska raljera här kan jag lika gärna komma med en programförklaring, inte sant. :-)

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 55. Mirre:

  Jag skulle vilja reda ut en sak till, så att jag argumenterar mot det du tror och inte mot en "straw man" (en retorisk term för att själv definiera motståndarens argument och sedan argumentera mot dessa).

  Har jag förstått dig rätt om jag beskriver din inställning så här:

  En sann, uppriktig kristen som läser Bibeln kan inte tolka den fel, eftersom hon eller han har vägledning av Helig Ande.

  Rätta mig gärna om jag missförstått.

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 56. David:

  "1. Ja, för den som använder sitt förnuft går det inte att förstå andliga ting."

  Men vi har väl fått förnuftet av Gud? Tror du inte att vi har fått det för att använda det?

  Apropå ditt svar på fråga 2 skulle det vara intressant om även du svarade på frågan jag ställde till Mirre (den i det senaste, korta inlägget).

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 57. "Tertullianus (160-
  220 e.Kr.) ställde sig frågan om vad ”Jerusalem hade med Atén att göra”. För honom innebar
  förnuftets spekulationer ett satans verk, och menade att den djupaste sanningen når man med
  tron."

  Förnuftet är som en kökskniv. Det går att använda till både gott och ont.

  2. Alla gör vi feltolkningar emellanåt. Kan det inte vara så att du P har gjort en sådan fadäs?

  SvaraRadera
 58. Ja du har tolkat mig rätt.
  En sann kristen som lever nära Jesus och är uppriktig i sitt hjärta inför Gud läser Guds ord som ett kärlekbrev kan man säga.
  Hans ord ger tröst, vägledning och uppmutran till trötta själar.
  Visst kan man tolka fel men då är den Helige Ande där och uppenbarar ordet, kanske inte
  på en gång men det kanske kommer senare genom en annan predikant telexempel som
  predikar över just det ordet och då får man klarhet. Så har det skett med mig många gånger att AHA är det det betyder...

  Det är inte farligt att uppfatta fel men det farliga är att stanna kvar då man fått uppenbarat att det är fel det man tänker över Guds ord. Eller att man sätter dit något man vill själv för att det smakar bättre.

  Har det hänt dig att det är något du känner så tala om det för Gud och be om förlåtelse. Gud är god. Han skäller inte ut dig om du kommer till honom och ¨talar om hur det är.

  SvaraRadera
 59. Tänkte på att om det är något du vill tala om så använd min mail adress om du känner att det är lättare och inte vill ge ut dig. Så skriv till mig...Mirre

  SvaraRadera
 60. David:

  Vad Tertullianus (ickebiblisk källa) tycker om förnuftet är väl oviktigt i sammanhanget?

  "Förnuftet är som en kökskniv. Det går att använda till både gott och ont."

  Det låter bättre än ditt tidigare inlägg, där det bara verkade vara elände med förnuftet... :-)

  "2. Alla gör vi feltolkningar emellanåt. Kan det inte vara så att du P har gjort en sådan fadäs?"

  Visst ka ndet. Jag är en felbar människa. Liksom du.

  Mirre, återkommer med svar till dig senare i afton.

  Mvh,

  /Peter

  SvaraRadera
 61. Jag tror fortfarande att det är mest elände med förnuftet :-)

  SvaraRadera
 62. Mirre:

  "Ja du har tolkat mig rätt."

  Är det inte i så fall underligt att kristenheten är så splittrad angående hur Bibeln ska tolkas?

  Betyder detta att i alla frågor där andra kristna tycker annorlunda än du så har de fel? Såsom du ser det har du ju tillgång till ofelbar kunskap?

  "Tänkte på att om det är något du vill tala om så använd min mail adress om du känner att det är lättare och inte vill ge ut dig."

  Tack för ditt vänliga erbjudande, men det torde inte bli nödvändigt. Jag känner djup harmoni i min relation till Gud, en harmoni som faktiskt växer för varje dag.

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 63. David:

  "Jag tror fortfarande att det är mest elände med förnuftet :-)"

  Jag ser smileyn, men varifrån har du fått din ringaktning för förnuftet?

  Jag upplever det som ett slags "modern myt" att tro och förnuft skulle stå i motsatsställning till varandra. Ändå fortsätter såväl ateister som en del kristna att hålla fast vid den inställningen.

  För mig är det en självklarhet att vi fått förnuftet av Gud för att bruka det. Jag anser att du gör kristen tro en stor otjänst om du går runt och säger att den är oförenlig med förnuftet.

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 64. Peter,

  Det där med förnuftet går jag mer in på via min blogg på Länken Tro.
  Visa inte den länken för Sola Scriptura! ;-)

  Gud välsigne dig broder.

  SvaraRadera
 65. Nu känner jag mig lite mobbad. ;-)

  // Sola Scriptura

  SvaraRadera
 66. David:

  Det var inte jag som skvallrade! :-)

  Ska läsa inlägget där när jag får tid. Om jag har några funderingar kring det kommer de i kommentarerna på din blogg.

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 67. Bra så du och David har hittat varandra..
  Vad är Sola Scripta?

  SvaraRadera
 68. Sola Scriptura är en teologisk doktrin som säger att Bibeln är Guds ord och den enda källan vi behöver för att bli frälsta.

  Det behövs alltså inga andra böcker eller läror än Bibeln. Nu vet vi ju att det finns många andra både bra och dåliga böcker, men Bibeln är den enda bok vi vet är sanning.

  Om en bok eller lära eller profetia strider mot Bibeln är den heretisk dvs inte bra. Är boken eller läran i enlighet med Guds Heliga Ord så är den ok.

  Läs mer om Sola Scriptura på http://sv.wikipedia.org/wiki/Sola_scriptura

  // Sola Scriptura

  SvaraRadera
 69. Allt som överenstämmer med Gud ord är ok det låter ju sunt.
  Inte skulle jag vilja läsa andra böcker som strider mot Guds ord eller skiljer sig fårn det. Det är bra att stå på grunden alltså bibelns lära innan an ger sig på andra böcker. För står man på grund det vi lärt oss så vet vi vad Gud säger och saker och ting. Gud välsigne dig vännen...

  SvaraRadera
 70. Det finns fem så kallade Lutherska solas,

  Sola Scriptura - Bibeln innehåller sanningen allena
  Sola fide - Man blir rättfärdig av tro allena
  Sola gratia - Man blir frälst av nåd allena inte genom några gärningar
  Solo Christo - Frälsningen sker genom Jesus Kristus allena och ingen annan.
  Soli Deo Gloria - Gud tillhör äran allena och ingen annan.

  Gud välsigne dig med Mirre. Du gör ett fantastiskt bra jobb på denna blogg när du sprider ljuvligheten från Guds Heliga Ord.

  // Sola Scriptura

  SvaraRadera
 71. Du skäller inte på mig längre...hihihihih. Härligt att vi har förstått varandra....

  SvaraRadera
 72. David:

  Nu har jag läst och kommenterat i din blogg.

  Mirre: om den där kommentaren var avsedd för mig (och någon annan här har väl inte skällt på dig...?) så beror det på att jag inte har något nytt att skälla om ännu; du har ju inte svarat på mitt senaste inlägg. Om du gör det så kan jag skälla sedan. :-)

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 73. Hmm har jag missat och svara på något "pust".Annars så kan du gå och läsa ett nytt artikel jag skrivit....GVD Mirre

  SvaraRadera
 74. Mirre:

  Det var nedanstående jag menade (kommer i repris här). Jag tycker att dessa frågor är viktiga för att reda ut kunskapsbegreppet, så det skulle vara jättebra om du hade möjlighet att svara på dem. Jag läste f ö din nya post, men har inget särskilt att erinra om där. Mvh, /P

  "Ja du har tolkat mig rätt."

  Är det inte i så fall underligt att kristenheten är så splittrad angående hur Bibeln ska tolkas?

  Betyder detta att i alla frågor där andra kristna tycker annorlunda än du så har de fel? Såsom du ser det har du ju tillgång till ofelbar kunskap?

  SvaraRadera
 75. Jag kan inte svara annat än.
  Bibeln kan aldrig tolkas på ett mäskligt sätt utan det är den Helige Ande som uppenbarar ordet för oss.

  Är det något som vi frågasätter så vänder man sig till Jesus och frågar.

  Och är det något som är helt åt väggarna så vet man ju vad den kristna grunden säger.

  Den Helige Ande uppenbarar då något är fel...

  Jag tycker att det ska räcka med det svaret...

  SvaraRadera
 76. "Bibeln kan aldrig tolkas på ett mäskligt sätt utan det är den Helige Ande som uppenbarar ordet för oss."

  Jo, du brukar säga det. Och där har vi väl ursprunget till all splittring inom kristenheten, som jag ser det. Tusentals samfund som ALLA anser sig vara vägledda av den Helige Ande i sin tolkning av Bibeln. Antingen är majoriteten av dem lögnare - och det tror jag itne att de är - eller så MÅSTE man även använda sitt förnuft. Som jag skrivit tidigare så tror jag att det förnuft vi fått av Gud är ett av sätten som den Helige Ande vägleder oss på.

  "Den Helige Ande uppenbarar då något är fel..."

  Ja, men lyssnar vi? Vi är felbara och allt vi hör, ser etc. går genom våra filter av fördomar, farhågor, förhoppningar, missförstånd och så vidare.

  Jag tror absolut att den Helige Ande vägleder oss. Men jag tror inte att Han tvingar sig på oss och ger oss ofelbar kunskap. I så fall hade våra egna val förlorat all betydelse. Dessutom hade kristenheten varit betydligt mer enig.

  Som kristna är det viktigt att vi inser att inte allt som vi tror är Helig Andes vägledning verkligen är det, utan att somligt faktiskt kan vara våra egna tankar. Vi måste, helt enkelt, akta oss för att lägga ord i munnen på Gud.

  Mvh,

  /Peter

  SvaraRadera
 77. Den mänskliga förnuftet är ett fördärv om vi utgår från det helt och hållet.

  Om vi lyssnar till den Helige Ande är upp till var och en.
  Det är väl klart att den HA inte tvingar oss till något eller ger oss fel kunskap.

  Var och en måste rannsaka sitt hjärta och fråga Gud om allt är väl.

  SvaraRadera
 78. Men du kan förhoppningsvis se att människor GÖR det och ÄNDÅ är oense om tolkningar? I ljuset av det: hur kan du med sådan säkerhet veta att just du har rätt?

  SvaraRadera
 79. Jag kan inte göra något att man är oense om bibeltexter men låt Gud visa dem.
  Ibland måste man bara lyssna men så småningeom kommer Gud att visa dem som är oeniga.
  Det hjälper inte människor emellan och bråka och diskutera. Det för inte med sig något gott.

  SvaraRadera
 80. "Jag kan inte göra något att man är oense om bibeltexter"

  Självfallet inte. Men det faktum att man ÄR oense om bibeltexter stämmer kanske till något slags eftertanke? Att det finns åtminstone en möjlighet att din tolkning inte är korrekt?

  "Ibland måste man bara lyssna men så småningeom kommer Gud att visa dem som är oeniga."

  Just nu gör Han inte det (och sannolikt av goda skäl). Därför är det viktigt att vi inser att vi är felbara människor och högst sannolikt tolkar Bibeln fel ibland. Alternativet är att tro att man själv hör till den ytterst lilla skara som sitter inne med en helt korrekt tolkning.

  "Det hjälper inte människor emellan och bråka och diskutera. Det för inte med sig något gott."

  Själv verkar du ganska förtjust i att göra bådadera, måste jag säga.

  Mvh,

  /P

  SvaraRadera
 81. Nu har jag läst igenom alla kommentarerna, och det har varit sannerligen intressant!

  Det mest intressanta har nog varit att se en kristen diskutera emot en annan kristen, på ett sätt som jag själv (som ateist) lika gärna skulle kunna göra.

  Mirre hänvisar till förnuftet som att man inte ska lyssna på det, och att hon inte behöver läsa någon annan bok än Bibeln för den är ju sann, och det räcker.

  När man säger att man inte ska använda förnuftet så försvårar det en hel del saker. Exempelvis kan vi ju förkasta vetenskapen totalt, likaså precis allting som är logiskt - ifall den inbillade rösten i våra huvuden säger att det är på något annat sätt. En världsuppfattning som bygger på att man ska sträva efter att vara så oupplyst om hur världen FAKTISKT fungerar som möjligt är knappast sund.

  Angående Bibeln som den enda boken vi behöver, så har vi ett totalt galet cirkelresonemang som fungerar såhär:

  Bibeln är Guds ord, därför är den sann.
  Eftersom att Bibeln är sann så finns Gud.

  Snälla, läs någon bok som berör ämnet. Att rekommendera är "Atheist Universe" av David Mills. Den finns dock bara på engelska än så länge, men helt klart värd att läsa ändå!

  Annars finns "Illusionen Om Gud" av Richard Dawkings. Det skulle säkert bringa klarhet i din annars enkelriktade informationssvärm.

  SvaraRadera